Klimaframskrivninger av snø
Irene Brox Nilsen v/NVE og Norsk Klimaservicesenter

Selv om det var lite skiføre i lavlandet, er vinteren 2019/2020 er en av de mest snørike vintrene på 2000-tallet. Denne våren er det stor fare for vårflom. Likevel sier klimafremskrivningene at vårflommene blir færre og mindre i fremtiden. Hvordan beregner vi at snøsesongen utvikler seg i fremtiden, gitt at det er store variasjoner fra år til år?

Snø avhenger av nedbør og temperatur, og er derfor svært sensitivt til høyde over havet. Modellering av snø forutsetter derfor at modellen har tilstrekkelig god representasjon av terrenget. Norsk Klimaservicesenter (KSS) har utarbeidet framskrivninger av snømengde (SWE) og antall snødager ved ulike snødybder (30 cm og 0.1 cm snødybde). Disse kartene er tilgjengelige for 1x1 km på https://klimaservicesenter.no/faces/desktop/scenarios.xhtml . Mange brukere ønsker imidlertid svært lokal informasjon, for eksempel både for toppen og bunnen av en skibakke. På hvilken måte er framskrivningene av snø gode nok til det formålet? 

 Tidspunkt: tirsdag 12. mai, kl 19:00

Sted: Teams - invitasjon til møtet sendes på e-post. Send e-post til Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den. dersom du ønsker møteinvitasjon! 

For å kunne delta via Teams må du bruke nettleseren Microsoft Edge eller Google Chrome. For best lyd bruk et godt headset. Hvordan du kan bli med i et Teams-møte uten å ha en Teams-konto kan du lese om her.

 

Endring i snømengde (mm) fra perioden 1971-2000 til 2031-2060. Snømengde er her hvor mange mm vann snøen represneterer den dagen i året det er maksimalt med snø. Kilde "Klima i Norge 21000, s.120.

Velkommen!