Nordlyset - fra Birkelands innovative teorier til moderne forskning
ved Pål Brekke

Hva er vakrere en kald vinternatt enn å få et glimt av Nordlyset som danser over himmelen? I tusener av år har folk i nord latt seg begeistre av det spektakulære lysshowet på nattehimmelen. Fenomenet har satt mytologiske spor i en rekke kulturer på den nordlige halvkule og blitt tilskrevet alt fra dansende ånder til Guds vrede. Men ingen tenkte på å sette det i forbindelse med solen før for hundre år siden. Da oppdaget den norske forskeren Kristian Birkeland at det skyldtes at solen bombarderer jordkloden med partikler.

Vi vet nå at nordlyset oppstår når ladede partikler fra solen vekselvirker med jordens magnetiske felt, som sender partiklene ned mot atmosfæren hvor de kolliderer med gasser og lyser opp himmelen. Ved å overvåke solen, er det derfor mulig å forutsi hvor og når nordlyset oppstår. Opplev denne multimediapresentasjonen om Sola og Nordlyset - fra myter til moderne forskning og hvordan du selv kan oppleve og ta bilder av naturens mest spektakulære lysfenomen. Det blir og mange smakebiter fra den prisbelønte dokumentaren «Northern Lights - a Magic Experience".

Pål Brekke har bakgrunn som solfysiker og arbeider nå ved Norsk Romsenter som seniorrådgiver innen romforskning og jordobservasjon, han er også Prof II ved UNIS på Svalbard. Hans fagfelt er observasjoner og tolkning av solas ultraviolette spektrum. Han var sterkt involvert i SOHO satellitten fra 1995-1999. Han har bidratt til popularisering av romforskning gjennom utallige artikler, bøker og foredrag. Han har også laget en dokumentarfilm om nordlyset som har vunnet syv internasjonale priser og er oversatt til åtte språk.

Tid: Tirsdag 8.november kl. 17:00

Sted: Tallhall, Meteorologisk institutt, Henrik Mohns plass 1.

Møtet avsluttes med mat og en prat. Velkommen!