Foto: Meteorologisk institutt
Værobservatøren - meteorologenes øyne ved Torfors og Hugo L. Jenssen
Hver morgen kl 06 UTC går 348 observatører ut for å observere det norske været, leser av temperatur, fukt, etc og/eller måle hvor mye nedbør det har kommet siste døgn. Ca 65 av disse er i tillegg ute og observerer fra tre til åtte ganger om dagen. Dette står det respekt av. Disse observatørene er våre hverdagshelter som dag ut og dag inn, 365 dager i året, generasjon etter generasjon har gjort en viktig samfunnstjeneste for meteorologisk Institutt. Ja, de har fått betalt, men det var så langt fra noe å bli rik av. Så hvem er værobservatørene og hvorfor gjør de dette år etter år?
I år er MET 150 år, og det er på tide å hylle våre hverdagshelter for deres innsats. De nevnes sjelden eller aldri i festskrifter eller når det snakkes om utviklingen av den moderne meteorologiske vitenskapen. De er mindre og mindre i kontakt med MET, og hører bare fra oss stort sett når vi har noe å «klage» på. Observatørene er en «utdøende rase», så derfor er det på tide med en egen bok, en hyllest med flotte gamle og nye bilder, gamle og nye historier og deres viktige rolle gjennom 150 år.
På frokostforedraget vil vi få et innblikk i dagens observatører, deres rolle og historie ved forfatter Hugo L. Jenssen og bokinitiativtaker Ted Torfors. Ted har fungert som prosjektleder fra MET sin side, med utformingen av boka og et overordnet ansvar for det faglige innholdet. Han har blant annet deltatt på besøk til 40-50 observatører landet rundt og skaffet bakgrunnsinformasjon fra arkivet. Til daglig er Torfors rådgiver med oppfølging og kvalitetssikring av MET’s manuelle nedbør- og værstasjoner. Tidligere har han ha jobbet 20 år innenfor internasjonalt utviklingsarbeid, bl.a. med Afrika og Latin-Amerika.
Hugo Lauritz Jenssen (f. 1962) er journalist og sakprosaforfatter. Han har blant annet skrevet bøker om Folkevognen i Norge, Høyblokken i Regjeringskvartalet (nominert til Brageprisen), Frelse (for Frelsesarmeen), Hells Angels, Norske utenriksstasjoner, Tjuvholmen og Sossen Krohg. Han skriver jevnlig portretter og kulturstoff i Dagens Næringsliv og D2.
Tid: Torsdag 13.okt. kl 07:30 frokost, foredraget starter klokka 8 og avsluttes til klokka 9.
Sted: Kantina i Tallhall ved Meteorologisk institutt, Henrik Mohns plass 1. (Nær Forskningsparken T-bane stasjon)
Frokosten er gratis, men vi trenger å vite hvor mange som kommer. Påmelding her:https://goo.gl/forms/mON7ZEKm8aK9Fc4A3 (Skriv inn arbeidssted og om du er OGF-medlem under "Firma")
Velkommen!